Langs en vanuit Schoonoord lopen prachtige wandelroutes.
Twee daarvan zijn de PIETERPADROUTE en de KNAPZAKROUTE.

PIETERPADROUTE SCHOONLOO - SLEEN (24 km)
is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. De route voert van Pieterburen nabij de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht en heeft een lengte van omstreeks 498 kilometer, onderverdeeld in 26 etappes. De route voert door de meest uiteenlopende landschappen en wordt onderhouden door het Nivon.
Centraal in de etappe ligt Schoonoord wat haar ontstaan te danken heeft aan de stagnatie bij het graven van het Oranjekanaal door de heidegebieden en moerasland van Drenthe.
De kanaalgravers en veenarbeiders moesten het werk tijdelijk staken en bouwden hier hun plaggenhutten. Hard werken voor weinig geld waardoor u nu vanaf Schoonloo wandelt op de Keienbank over flintenwegen, wegen van veldkeien, gemaakt van keien op de heide en waar harde werkers de harde leemlaag openbraken.
Onderweg passeert u het monument ter ere van Toos Goorhuis-Tjalsma, de bedenkster van het Pieterpad.

De etappe Schoonloo - Sleen is 1 van de langste stukken en bevind zich in etappe 6 van route 1. Voor Schoonoord moet men vanaf de 'bolle brug' (oversteek Oranjekanaal) wel van de route afwijken indien men van horeca gebruik wilt maken in Schoonoord.
(Vanuit Schoonloo: bolle brug over en dan linksaf. Vanuit Sleen: voor bolle brug rechtsaf) 
Ook pakken veel Pieterpad wandelaars de route in twee delen: met de bus vanuit Schoonoord teruglopen naar de auto in ofwel Sleen, of Schoonloo.

Voor een gedetailleerde traject beschrijving klik dan op wandelnet

KNAPZAKROUTE DE KIEL - SCHOONOORD (K43) START VANAF BRUG SCHOONOORD
De Knapzakroutes zijn een gezamenlijk product van de Vereniging Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) en Stichting Het Drentse Landschap.
Het Knapzakproject is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de provincie Drenthe, de Europese Unie, een groot aantal Drentse en enkele Duitse gemeenten, de Nationale Postcode Loterij, de Regio Groningen-Assen en Stichting Het Drentse Landschap.

De routes zijn niet gemarkeerd. Het routeboekje geeft alle gewenste informatie dankzij een groot aantal kaartjes en een zeer gedetailleerde beschrijving.
Al jaren zijn de Knapzakroutes een begrip binnen en buiten Drenthe.

Lengte route K43: 14,5 km; eventueel op te splitsen in een lus De Kiel (8,5 km) door van 14 naar 17 te lopen en dan via 7 naar 14
en een lus Schoonoord (7 km) door van 1 naar 7 te lopen en dan via 17 terug naar 1
Startpunt: De brug midden in Schoonoord
Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
Openbaar vervoer: Buslijn Assen-Emmen, uitstappen halte Centrum Schoonoord

Meer informatie over knapzakroute K43 op knapzakroutes
Copyright © DBS 2019.  All rights reserved.